Averbode abbey square - Scherpenheuvel-Zichem info

The design to relay the centuries old abbey square in Averbode aims to create a homogenous and tranquil courtyard, one that gains its strength from its simplicity.

The past is reflected in a contemporary manner. The highlight of the square is shaped by the large water feature built in the middle of the square in front of the church, reflecting the majestic baroque buildings in the thin water film. Thousands of tourists visit the abbey, and the reflecting pool encourages them to explore the courtyard and languish in the stunning decor.

The project was awarded the 2013 Publieke Ruimte prize and has been featured in many international books, magazines and websites.

title Averbode abbey square
location Scherpenheuvel - Zichem
client Norbertine Abbey
contact persoon Mark Fierens
status completed
period 2010-2012
surface area 5,000 m²
schedule reflecting pool, reception square, 11 parking places
tasks design, project file, site management
project team Koen Moelants, Peter Seynaeve, Tompy Hoedelmans
project leader Tompy Hoedelmans
prizes EU rural development program (PDPO) subsidy
2013 Publieke Ruimte prize
links